Paistinkääntäjien käädyt

Pais­tin­kään­tä­jät

Lintutien Ravintola kuuluu Pohjanmaan gastronomiseen kärkijoukkoon ja  siitä osoituksena ravintolalle on myönnetty arvostettu Chaine des  Rôtisseurs- kilpi.

Chaîne des Rôtisseurs – Paistinkääntäjien veljeskunta on  kansainvälinen gastronominen järjestö, jonka tarkoituksena on edistää  alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä sekä kansainvälistä että  kansallista ruokakulttuuria. Veljeskunta perustettiin jo vuonna 1248  Ludvig IX Pyhän julistuksella ensin Hanhenpaistajien mestarikillaksi  mutta laajennettiin myöhemmin koskemaan myös muita paisteja. Vuonna 1509  Ludvig XII:n valtakaudella nimeksi muutettiin ”Les Rotisseurs” –  Paistinkääntäjät.

Napoleonin aika ja Ranskan vallankumous saivat järjestön  toiminnan hiipumaan, mutta toisen maailmansodan jälkeeen vuonna 1950  herätti joukko korkeatasoisia Ranskan gastronomeja järjestön uudelleen  henkiin. Pyrkimyksenä oli nimenomaan vaalia vuonna 1248 perustetun  ritarikunnan laatuperinteitä.

La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Finlande, Paistinkääntäjien kotisivut

Chaîne des Rô­tis­seurs

Järjestön pääpaikka on Pariisissa ja nykyisin järjestön presidenttinä toimii Yam Atallah.

Vanha vaakuna otettiin käyttöön täydennettynä kahdella ketjulla, joista sisempi kuvaa ammattilaisjäseniä ja ulompi harrastajajäseniä.